ommig
omsmycken
mohippa
kurser
kopa
kontakt
facebookOm mig / CV / Press

Jag blev klar med min utbildning till silversmed 1997 och har sedan dess arbetat med formgivning och tillverkning av smycken i min egen ateljé.

Min verksamhet består av de här olika delarna:
- Egen formgivning och tillverkning av smycken med försäljning på plats i ateljén.
- Beställningar, förlovnings- och vigselringar, men även alla andra sorters smycken.
- Kurser och events för silversmide: prova på kurs, möhippa/svensexa, födelsedagar, avtackningar mm.
- Utställningar

Men att jobba på det här sättet i min verksamhet som silversmed var inget jag planerade från början. När jag växte upp drömde jag inte om eller ens kände till silversmedsyrket särskilt. Då tecknade och målade jag så fort jag hade möjlighet och tänkte mig en framtid som bildkonstnär. Jag gick på förberedande konstutbildningar och provade olika tekniker, men kom inte vidare på någon konsthögskola och fick tänka om. Så småningom anmälde jag mig till en kvällskurs i silversmide och blev fångad av det minutiösa hantverket. Kanske skulle jag rentav kunna ägna mig åt det som yrke, tänkte jag, och sökte några utbildningar - och blev antagen till HDK, den bästa av dem jag sökte.
Så slumpen tillsammans med viss skicklighet ledde mig till mitt yrkesval. Numera har jag – tyvärr - ingen tid för att måla eftersom silverhantverket tar all min tid.

Jobbet som silversmed är kreativt samtidigt som det är konkret och handfast, en kombination jag tycker mycket om. Det ger en alldeles särskild tillfredsställelse att göra allt från idé till färdig produkt med egna händer.
Smyckekonsten är en miniatyrvärld med en egen magi. Men den har sina utmaningar då tålamod och problemlösningsförmåga ofta sätts på prov. Noggrannhet och uthållighet är också ett måste om man ska få nöjda kunder. Men efter arbetsmödan värmer det i hela hjärtat när en färdig beställning hämtas av en glad kund som tycker att smycket till och med blivit bättre än förväntat.

Att jag skulle syssla med att ordna möhippor, födelsedagsfiranden och kurser när folk kommer för att göra smycken själva var ingen planerad affärsidé. Det har växt fram för att det finns ett så stort intresse för silverhantverket hos så många - vilket förstås gläder mig. Det har blivit hundratals evenemang genom ganska många år. Mina besökare får en inblick i hantverket och får ett egentillverkat smycke med sig hem samtidigt som jag ges tillfälle att sprida kunskap om och respekt för silversmedsarbetet.

Jag är glad att ha min ateljé vid Röda Sten i Göteborg, en gammal bruksmiljö som lever vidare i konstens tecken. Röda Sten Konsthall finns här och vi är många konstnärer och konsthantverkare som har våra ateljéer och verkstäder i området. Kolleger och en inspirerande miljö finns hela tiden runt hörnet. Här har jag haft min ateljé under alla år jag varit verksam och här vill jag fortsätta vara. I ljuset och luften kring älven och bron har jag en underbar arbetsmiljö.© Anna Martinsson